s. 28.6.2008
i. FI MVA V-03 Pilkuttajan Pilke
e. FI MVA Smailihain Classicco

Heepu on hyvin ystävällinen ja hillitty dalmatiankoiraherra, joka asustelee äitinsä ja veljensä kanssa kasvattajansa Tarja Rinteen luona. Tyyne on sijoitusnarttuni, jonka olen ensimmäistä kertaa ”tavannut” pentulaatikossa 3 viikkoisena. Tyyne asustelee Liisan ja Esan hoivissa kasvattini Helmin (Fin Mva Tallpeak After Eight) seuralaisena.

Heepu on A-pentueeni koirien emän sisaren lapsi eli siis kyseisten pentujen serkku. Sama miellyttävä temperamentti näyttäisi olevan myös tällä sukulaispentueella. Heepun valitsin Tyynelle sen miellyttävän luonteen vuoksi, mutta myös siksi, että sillä on rotutyypillisimmät liikkeet mitä olen ikinä nähnyt dalmatiankoiralla. Tyyne kun on seisoessaan kaunis kuin kuva, mutta liikkeessä saisi olla hieman enemmän potkua.

 NimiSilmätLonkatKyynärpäätLTE/MHTulos
urosTallpeak Can Be RecklessA/A0/0MH keskeytettySA
urosTallpeak Choice Is YoursB/BSERT
urosTallpeak Code Spotted
urosTallpeak Columbo
narttuTallpeak Call Me Catfeet
narttuTallpeak CangarooOKA/A0/0MH suoritettu
narttuTallpeak Cashmere Kiss
narttuFI MVA Tallpeak Chanel StyleA/A0/0LTEP +174, MH suoritettuFI MVA
narttuFI MVA PMV-09 PMJV-09 Tallpeak Classic DesignB/B0/0FI MVA
narttuTallpeak Clear Passion
narttuTallpeak Coppertone GlowA/B0/0SA

PENTUEEN PÄIVÄKIRJA
Harmillisesti kuvat ovat kadonneet bittiavaruuteen, katsotaan löydämmekö niitä vielä jostain.

2.11.2008
Pennuille kuuluu hyvää ja kasvuvauhti on melkoinen. Kaikki ovat oppineet jo kovasti uusia asioita. Pentueen ensiesiintyminenkin on jo lyöty lukkoon. C-pesue saapuu näyttelykehiin Kaapelitehtaan kaikkien rotujen pentunäyttelyssä marraskuun lopussa. Saas nähdä miten pienet jaksavat keskittyä esiintymiseen…

29.9.2008
Pennut yhtä lukuunottamatta ovat saaneet ensimmäiset rokotukset ja viihtyvät omissa kodeissaan. Varsin vilkasta poppoota kuulostavat pennut olevan, mutta onneksi kaikkien perheet ovat hyvin sitoutuneet pentujen tapakasvatukseen. Valitettavasti yksi pienokaisista on perinyt isoisoisältään muutakin kun kauniit silmät… Pieni-Lettu on ehtinyt jo kokemaan kovia. Lettu-raukan arvostelukyky syötäväksi kelpaavien asioiden suhteen on yhtä huono kuin Allu-isoisoisällä ja Lettu on ehtinyt syömään jo monenlaista epäsopivaa. Valitettavasti viime viikonloppuna Lettu alkoi oireilemaan rajulla oksentelulla ja sunnuntaina oli selvää, että jotain on pahasti vialla. Sunnuntai-iltana Lettu leikattiin Yliopistollisessa eläinsairaalassa ja yön se joutui viettämään sairaalassa. Maanantaina kotiin palasi jo huomattavasti pirteämpi koiranalku ja toipuminen on lähtenyt käyntiin hyvin. Pidetään nyt kaikki peukkuja, että Lettu toipuu täydellisesti ja oppii nyt tästä kerrasta, ettei jatkossa enää syö puupalikoita tai hiusdonitseja. Lettu oli siis saanut vierasesineitä suolistoonsa, jotka olivat tukkineet sen täydellisesti. Onneksi Letun omistajat osasivat toimia nopeasti ja kiitokset kuuluvat jälleen kerran myös Yliopistolliseen eläinsairaalaan (jossa myös Allu aikanaan hoidettiin). Tässäpä pienenä linkkivinkkinä yhdistys, johon liittymällä tukee kyseisen erittäin arvokkaan laitoksen toimintaa: Yliopistollisen Eläinsairaalan Ystävät ry.

Uusia kuvia tulee kuvagalleriaan kun sain nyt taas koneeni toimimaan, kiitokset kaikille kuvia lähettäneille!

14.9.2008
Kaikilla pennuilla menee uusissa kodeissaan mukavasti ja suurin osa pentujen uusista omistajista on pitänyt mukavasti yhteyttä. Kuulumisia odotellaan teistä muistakin! Lähes kaikki pennut ovat jo oivaltaneet sisäsiisteyden jujun ja osaavat jo mallikkaasti olla lyhyitä aikoja itsekseen. Tsemppiä kaikille vielä tapakoulutukseen!

Tällä viikolla olisi nyt aika madottaa pentu ja varata aika rokotuksiin sillä täyteen tulee pian 12 viikkoa

HUOM! Melkein sukua julkkikselle…. Katsoppas torstaina 11.9 TV-1 Kuningaskuluttaja-ohjelma. Ohjelmassa on juttua koiran hankinnasta ja siihen liittyvistä seikoista. Kuvausryhmä oli paikalla kun Hannele haki Kengun kotiin. Ohjelmassa voi siis vilahtaa tutunnäköisiä pilkullisia ja kenties pilkuttomiakin!

25.8.2008
Kaikki pennut ovat muuttaneet omiin koteihinsa. Kaikki perheet vaikuttavat oikein mukavilta ja dalmikselle sopivilta kodeilta, tarkemmin pentujen uusiin omistajiin pääsee tutustumaan uutiset-sivulla. Talo tuntuu nyt niin tyhjältä ja hiljaiselta, pentuaika kuluu aina aivan liian nopeasti. Muistakaa kaikki C-pentujen omistajat, että olen aina käytettävissänne neuvojen ja opastuksen merkeissä. Kysykää ennemmin liian aikaisin kuin liian myöhään! Toivon sydämeni pohjasta, että saatte toivomanne kaltaisen kaverin pennustanne ja pystytte tarjoamaan sille pysyvän hyvän kodin sekä koiramaisen elämän. Onnea matkaan kaikille, olette ajatuksissani!

21.8.2008
Osa pennuista on jo päässyt kokemaan elämänsä merkittävimmän tapahtuman; muuton omaan kotiin! Muutama vielä odottelee pentulaatikossa, mutta tavarat on jo pakattu. Jokainen pentu saa mukaansa pentukansion, joka sisältää rekisteripaperit, eläinlääkärintodostuksen terveydentilasta, virallisen kuulotestilausunnon, mikrosirutustodistuksen, kauppakirjan, Kennelliitton Iloinen Pentu-oppaan sekä Kennelliiton esitteen. Kansiossa on lisäksi mukana pennun ”käyttöohjeet”, joista selviävät tarkemmin arkiset asiat kuten ruokinnan yksityiskohdat sekä muut viime hetken ohjeet. Eukanuba tarjoaa pennuille ensimmäisen Eukanuba Chicken&rice puppy &junior-penturuokapussin sekä alennuskupongin seuraavan säkin ostoa varten. Pennut ovat lisäksi jokainen valinneet itselleen oman lempilelunsa, joka lähtee mukaan uuteen kotiin oman pentulaatikon hajuista muistuttavan fleeceviltin kanssa. Pennut pääsevät kotimatkalleen upouusi heijastava pentupanta kaulassaan.
Kaikille pennuille on nyt päivitetty oikeat kutsumanimet!

Pentujen hoito-ohjekirja on myös valmistunut ja sen annan pentujen uusille omistajille siinä vaiheessa kun käytte pentua katsomassa, näin jää aikaa opiskella opus läpi siihen mennessä kun pentu muuttaa uuteen kotiin!

14.8.2008
Kaikki pennut on nyt varattu.

13.8.2008
Eilen pennut saivat mikrosirut niskanahkansa alle ja lisäksi niille suoritettiin eläinlääkärintarkastus. Kaikki pennut käyttäytyivät mallikkaasti ja saivat ”terveen paperit”. Mukana tarkastettavana oli (pitkästä aikaa) myös Allu-pappa, joka sen sijaan sai huomautuksen huonoista hampaista…se sallittakoot jo noin korkeassa iässä…

Tänään olimme virallisessa BAER-kuulotestissä Lohjalla. Jo matkalla tuli testattua pentujen äänijänteet, josta saivat näytteen myös lääkäriaseman henkilökunta ja muut asiakkaat. Äänenavauksen jälkeen oli pentujen aika vaipua unten maille hetkeksi testin ajaksi. Testitulokset olivat hienot; kaikki pennut kuulevat ja joukossa on vain kolme toispuoleisesti kuulevaa. Tuo toispuoleisuushan ei pentua haittaa eikä näy arjessa koiran kanssa eläessä. Uusia kuviakin on otettu, Olkaa Hyvät: Tallpeak C-pennut 6,5 viikkoa!

Tallpeak Chanel Style +/+
Tallpeak Cashmire Kiss -/+
Tallpeak Coppertone Glow +/+
Tallpeak Columbo +/+
Tallpeak Call Me Catfeet -/+
Tallpeak Can Be Reckless +/+
Tallpeak Choice Is Yours +/-
Tallpeak Cangoroo +/+
Tallpeak Classic Design + /+
Tallpeak Code Spotted +/+
Tallpeak Clear Passion + /+

8.8.2008
Pentueen isukki Heepu on edustanut mallikelpoisesti Saarijärven kaikkien rotujen koiranäyttelyssä. Heepu voitti rodun ja oli siis rotunsa paras dalmatiankoira! Mustapilkkuinen Lettu-tyttö on löytänyt hyvän kodin. Vapaana on siis vielä ruskeapilkkuinen poika, kuin isänsä kopio… Heepu-isukki on viimeisten uutisten mukaan myös voittanut koko ajavien koirien ryhmän Saarijärvellä ja on näin ollen siis kaikkien rotujen näyttelyn 10 kauneimman koiran joukossa! Heepun kisa jatkuu vielä huomenna näyttelyn kauneimman koiran valintaan, pitäkää siis kaikki kannustusjoukot peukut pystyssä, jotta sieltä vielä tulisi hieno sijoitus! Pentujen tunnistusmerkintä siirtynee näin ollen alkuviikkoon Tarjan ollessa vielä huomenna kiinni kilpailuissa isukin kanssa.

7.8.2008
Kuviin on päivitetty pentujen lopullisia kutsumanimiä, jotka perheet ovat niille keksineet. Yhden pennunvaraajan osalta totesimme, ettei dalmatiankoira ole tähän elämäntilanteeseen hänelle oikea ratkaisu ja tästä syystä sievä mustapilkkuinen Clea-tyttö on nyt vapaana.

5.8.2008
Pennut ovat jo kovasti innokkaita ulkoilijoita ja harmistuvat kun keli pakottaa ulkoilemaan vain pieniä aikoja kerrallaan. Onneksi on lomalla aikaa toimia pikkunaperoiden ”yksityiskuljettajana” eli kiikuttaa heitä muutaman kerran päivässä pihalle ja taas sisään kun alkavat palelemaan. Suurin osa pentujen uusista omistajista on jo käynyt tapaamassa tulevaa perheenjäsentään ja alustavasti on sovittu jo pentujen muutosta uusiin koteihin. Tunnistusmerkinnät eli mikrosirut laitetaan pennuille ensi viikonloppuna ja viralliseen kuulotestiin (BAER-testi) pennut menevät ensi viikon keskiviikkona. Sokerina pohjalla vielä omaa kotia etsii pentueen lupaavin urospentu ”Potti” (lopullisen nimen saa uusi omistaja toki keksiä), jolle toivomme löytyvän myös sopivan oman kodin. Potti myydään kotiin, jossa olisi mahdollisesti kiinnostusta osallistua muutamiin näyttelyihin. Myös sijoitus pk-seudulle yhteistyökykyiseen kotiin on mahdollista.

3.8.2008
Pentujen uudet omistajat ovat jo päässeet tutustumaan tuleviin perheenjäseniinsä ja todella mukaviin koteihin pennut ovat pääsemässä. Aika selkeää alkaa olla jo myös se, että kuka pennuista on menossa mihinkin kotiin. Pentujen lopulliset kutsumanimet ovat myös jo osan kohdalla selvillä ja ne löytyvät näistä uusista seisotuskuvista. Ulkona pennut viihtyvät mainiosti, valitettavasti välillä joutuu sisälle sadetta pitämään ja siitä yleensä seuraa äänekkäitä vastalauseita!

29.7.2008
Uudet yksilökuvat pennuista. Kuvattavat ”yllätettiin kesken pihatöiden”, joten osa ahkerista kaivureista saattaa vaikuttaa kuvissa hieman likaisilta… Seisominen onnistuu jo kaikilta huomattavasti edelliskertaa paremmin. Kaikilla pennuilla on nyt myös omat nimet, omistajat saavat sitten keksiä itse lopulliset kutsumanimet. Rekisteröintipaperit on myös tarkoitus laittaa eteenpäin lähipäivinä, niiden kanssa voi sitten hieman kestää. Jono rekisteröinneissä on tällä hetkellä jokseenkin kuukauden luokkaa eli luovutustilanteessa rekisteripaperia tuskin pystyn antamaan.

27.7.2008
Viime viikon aikana pennut ovat opetelleet kiinteän ruuan syömistä, ottaneet ensi askeleensa ulkoilmassa ja saaneet ensimmäisen matokuurinsa. Valitettavasti aina eivät uutiset pentulaatikon reunalta ole pelkästään positiivisia. Pentueen pienin, mustapilkkuinen poika, ei ole kunnossa. Alussa se lähti kasvamaan lisäruuan voimin kilpaa muiden kanssa, mutta sitten alkoi tulla takapakkia. Valitettavasti pikkupojan kasvukäyrä ei ole edistynyt lainkaan toivotulla tavalla ja raskain sydämin on pakko tehdä päätös päästää pikkupoika sateenkaarisillalle leikkimään Patu-sedän seuraksi. Toivottavasti ruumiinavaus selvittää meille mistä oikein on kysymys. Muut pennut kasvavat silmissä ja voivat kaikki hyvin. Kaikki pennut vaikuttaisivat myös kuulevan. Pentuja pääsee katsomaan 5-viikkoissynttäripäivästä alkaen, eli ensi viikonloppuna. Uusia yksilökuvia otamme lähipäivinä.

20.7.2008
Pennut kehittyvät päivä päivältä. On hauskaa seurata, kuinka koiramaisia piirteitä tulee koko ajan lisää. Pennut jo tapailevat leikkiä ja luonteissa alkaa näkymään jo pieniä eroja. Lisäruoka maistuu koko jengille, joskin ”mamman maitobaarin” voittanutta ei ole vielä löytynyt. Tänään otettiin pennuista ensimmäiset yksilöpotretit, jotka tässä alla. Pennut ovat kuvissa syntymisjärjestyksessä. Osalta onnistui poseeraaminen hieman paremmin ja toisilla on ihan hukassa ajatus siitä, että miten kameran edessä pitäisi esiintyä (Ottakaa siis kuvia katsellessa huomioon, että kuvattavilla ikää vasta 3 viikkoa ja jalat vielä vähän spagettia!).

17.7.2008
Eilen pennut aloittivat kiinteällä ruualla ja jauhelihanökköset upposivat sellaista tahtia pieniin suihin, että selkeästi äitiinsä ovat pennut tulleet… Erittäin esimerkillisesti ja suorastaan ikäistään kehittyneemmin pentuset myös osaavat jo suunnistaa sanomalehden päälle tarpeilleen! Fiksuja pikkukoiria!

Silmät ovat kaikilla jo auki, mutta värejä saamme tuijotella vielä muutaman päivän, että voimme olla niistä varmoja. Samoin pennut jo selkeästi reagoivat ääniin, jotenka nyt alkaa sitten ruuan voimalla pentujen ehdollistaminen. Kun pennut on ruuan avulla ehdollistettu tiettyyn ääneen voimme testailla, että kaikki kuulevat. Kynsiä on pentusilta leikattava parin päivän välein sillä maitobaarin antimilla ne kasvavat hurjaa vauhtia! C-pesue pitää siis hoitajansa toimessa ja askareessa. Silti tuntuu, että aika kuluu kuin siivillä ja koko ajan lähenee se päivä kun pennut on pakko antaa omiin koteihinsa -hirvittää jo valmiiksi. Toisaalta tiedän miten suurella innolla uusissa kodeissa odotellaan pienen perheenjäsenen saapumista. Toivottavasti uudet kuvat hieman helpottavat (tai lisäävät) pentukuumetta!

15.7.2008
Pennut voivat kirjaimellisesti paksusti, eikä äitikään ole juuri päässyt laihtumaan… ruokahalu on siis kohdallaan koko porukalla! Kaikki pennut ovat jo jaloillaan ja kävelytahti on dalmikselle tyypillisesti suhteellisen vauhdikas. Silmät ovat aukeamassa ja kohta päästään tutkailemaan, että minkävärisiä silmiä saadaan pesueeseen. Pentujen painot ovat nousseet tasaiseen tahtiin, joskin kokoeroa on jonkin verran suurimman tytön ja pienimmän pojan välillä. Pilkutukset alkavat olla suurin piirtein näkösällä ja kohta saataneen sivuille ensimmäiset viralliset yksilökuvat pennuista! Muutama pentu on vielä vailla tietoa omasta kodista… Pentunsa jo varanneille tiedoksi, että pentuja katsomaan pääsee siinä vaiheessa kun olemme saaneet jonkinlaista käsitystä siitä, että kaikilla pelaa kuulo ( viralliseen kuulotestiin pennut menevät muutaman viikon kuluttua). Tällä viikolla jännitysmomenttina aloitellaan kiinteän ruuan syönti !

8.7.2008
Pennut ja emä voivat mainiosti. Tuntuu, että pennut kasvavat ihan silmissä. Suurin tytöistä kolkuttelee jo kilon painon rajapyykkiä ja muut seuraavat tiiviisti perässä. Pennut nousevat jo varsin terhakkaasti jaloilleen ja etenevät juoksujalkaa, vaikkei silmätkään ole vielä auki. Haukkuminen onnistuu myös jo tomerimmilta pennuilta. Tyyne on osoittautunut oikein superäidiksi, josta olemme kovin iloisia. Pennuista muutamat ovat jo varattuja, mutta vielä omia kotejaan etsii muutama uros ja narttupentu. Varsinaisesti valitsemaan tulevat omistajat pääsevät siinä vaiheessa kun pennut ovat isompia.

28.6.2008
PENNUT OVAT SYNTYNEET! Tänään se sitten tapahtui (sattumalta tasan 8 vuotta ja 20 päivää edellisten Tallpeak-dalmatiankoirien syntymästä); Tyynen synnytys käynnistyi perjantaina ja ensimmäinen pentu näki päivänvalon lauantain puolella klo 02.30. Tyyne oli selkeästi lukenut koirien synnytysoppaan sillä kaikki meni hienosti ja käsikirjoituksen mukaisesti. Pentuja syntyi kaiken kaikkiaan täysi tusina, 7 tyttöä ja 5 poikaa. 2 pennuista on värivirheellisiä ( 1 narttu ja 1 uros). Kaikki pennut olivat hyvin tasakokoisia, pirteitä ja elinvoimaisia. Kaikkien pentujen syntymäpaino oli yli 300grammaa. Äiti, pennut sekä kätilöt voivat hyvin. Kuten kuuluisa repliikki sanoo; väsyneitä, mutta onnellisia!

21.6.2008 I
LOISTA JUHANNUSTA! Tyynen vatsassa myllertää jo melkoinen jalkapallojoukkue. Silti edelleen ruoka maistuu entiseen tapaan. Kävimme grillailemassa Tarjan luona ja samalla tapaamassa tulevan pentueen isukkiakin ( pitääkin hänenkin olla ajan tasalla tilanteesta…). Ja tottakai koirille oli luvassa myös omat makkarat!

15.6.2008
Tyynen maha on kasvanut jo melkoisiin mittasuhteisiin ja kuten kuvasta näkyy pikkupilkkusia on tulossa.

24.5.2008
PENTUJA ON TULOSSA! Tänään saatiin varmuus Tyynen tiineydessä kun ultrassa näkyi useita pieniä dalmiksenalkuja.

6.5.2008
Heepu ja Tyyne tapasivat uudelleen ”virallisten potrettien” ottamisen merkeissä. Samalla me kaksijalkaisen pääsimme juomaan astutuskaffet ja tarjolla oli juhlan kunniaksi oikein tuplakakkua! Odotukset on siis korkealla molempien pääroolin esittäjien kotona, nyt kaikki on Tyynestä ja siitä kuuluisasta tuurista kiinni! (kuvia löydät sivun alareunasta!)

29.4.2008
Tänään uusinta-astutus onnistui yhtä hienosti kuin ensimmäinen kertakin. Toiveet ovat siis korkealla!

27.4.2008
Tänään kauan odotettu astutus vihdoin tapahtui! Huomenna kokeillaan vielä varmistusta ja sitten ei muutakuin jännittämään, että alkaako vatsa pyöristyä. Mikäli astutus nyt onnistui pitäisi pentujen syntyä heinäkuun ensimmäisinä päivinä!

Huhtikuu 2008
Viime syksynä Tyynen juoksu mitä ilmeisimminkin oli kaikkien yllätykseksi ns. hiljainen juoksu eli emme sitä ollenkaan huomanneet. Nyt kuitenkin kaikki merkit viittaavat siihen, että juoksu olisi alkamassa ihan näinä päivinä… Jotenka elämme jännittäviä aikoja, toivotaan nyt kaiken menevän käsikirjoituksen mukaan!