Meillä kasvaa kotioloissa, normaalin elämän keskellä energisiä ja ihania, mutta välillä myös itsepäisiä koiranpentuja. Pennut tottuvat pienestä toisiin koiriin sekä ihmisiin, joten loppu on uusien omistajien aktiivisuuden varassa.

Mikäli todella tunnet kiinnostusta jompaan kumpaan kasvattamaani rotuun, tutkaile itseäsi kriittisesti:

Oletko oikea ihminen dalmatiankoiranomistajaksi?
Tai sopiiko sinun elämääsi rikastuttamaan beagle?

Dalmatiankoira ei ystävällisestä luonteestaan huolimatta sovi ihan jokaiselle… Mikäli kuitenkin olet jo mielestäsi ”sisältäkin pilkullinen” eli koet voivasi menettää sydämesi täplikkäälle pakkaukselle suuria tunteita, niin tervetuloa tutustumaan koiriimme ja pentuihimme! Dalmatiankoira on mainio kaveri moneen menoon, mutta se vaatii myös omistajaltaa aktiivisuutta, määrätietoisuutta ja jonkin verran liikunnallisuutta. Meihin pääsee helpoiten tutustumaan koiratapahtumissa, joihin osallistumme säännöllisesti. Jos olet kiinnostunut pennuistamme valmistaudu myös itse vastaamaan kysymyksiin, jotta voin olla varma tarjolla olevan pilkullisen sydämenvaltaajan arvoinen koti.

Beagle puolestaan on kätevän kokoinen pakkaus energisyyttä, innokkuutta ja suuria tunteita. Beagle ei ole pelkästään metsästyskoira, eikä sen kanssa ole välttämätöntä harrastaa metsästystä. Olisi hyvä jos jokainen beagle pääsisi joskus metsään kokeilemaan taitojaan, mutta yhtä hyvin sille riittää aktiviteetiksi joku muukin koiraharrastus. Beagle on yksi maailman suosituimmista seurakoiraroduista juurikin sympaattisen luonteensa vuoksi. Useissa suurissa beaglemaissa ei metsästys koiran kanssa ole edes mahdollista, joten rotu ei mene pilalle vaikkei jokainen beaglenomistaja metsästystä harrastaisikaan. Sen sijaan beaglen veroista seurakoiraa ei kokemukseni mukaan muista roduista löydä. Jos siis etsit seurallista, helppohoitoista, mukautuvaista ja mukavan kokoista seuralaista niin beagle voisi olla varteenotettava vaihtoehto, tule ihmeessä tutustumaan rotuun! Beagle on mitä mainioin seuralainen liikunnalliselle ihmisille. Jos omaat suurta intohimoa koirankoulutukseen ei valintasi välttämättä ole beagle; se oppii kyllä nopeasti ja on perusahneena helppo motivoitava, mutta omaa myös aimo annoksen omaa tahtoa ja peruspäättäväisyyttä.

Beaglen luonteelle ominaista on sosiaalisuus; tämä ilmenee kaikenkattavan ihastuttavana suhtautumisena kaikkiin ihmisiin ja toisiin koiriin. Beagle ei sosiaalisen luonteensa vuoksi sovellu ulkona yksin asuvaksi koiraksi. Ulkotarhan asukeiksi en myy beaglenpentuja. Mielestäni ottaakseen dalmatiankoiran tai beaglen ihmisen täytyy olla tietyllä tapaa suurpiirteinen ja aikalailla huumorintajuinen – energisen ja välillä jopa villin pennun kasvattaminen jollain tavoin tottelevaksi aikuiseksi vaatii kurin lisäksi kärsivällisyyttä ja kohtuullisen pitkää pinnaa, hellyyttä unohtamatta!
Dalmatiankoiranomistajan kotoa pieniä valkoisia karvoja tulee löytymään joka paikasta seuraavan kymmenen vuoden ajan ja edes vessassa käydessäsi et tule kokemaan oloasi yksinäiseksi. Dalmatiankoira hoitaa seurakoiratehtäväänsä todella suurella antaumuksella. Pentuaikana koiraan panostamalla saa kuitenkin aina yhtä iloisen, todella pitkäaikaisen ystävän, jonka sydän on puhdasta kultaa.

Beagle puolestaan on kotioloissa rauhallinen ja herttainen sohvaperuna, joka ulkoillessa ei väsy pidemmänkään vaelluksen mittaan. Usein kysytään beaglen kohdalla, että oppiiko se ulkoilemaan vapaana… Tämä kysymys on aika hankala, Suomen lain mukaan kaupunkiolosuhteissa ei ole sallittua ulkoiluttaa koiraa vapaana aidatun koirapuiston ulkopuolella. Kyseisellä asialla ei siis pitäisi olla merkitystä ja vastuuntuntoinen koiranomistaja pitää huolen siitä, ettei koiransa valvomisen laiminlyönnillä saata ulkopuolisia vaaratilanteeseen; usein esim. koirien aiheuttamissa liikenneonnettomuuksissa tapahtuu vahinkoa myös muille kuin epäonniselle koiralle. Taajaman ulkopuolella metsästysaikana koiran vapaanapitäminen on mahdollista, mutta kuten suurin osa roduista jotka on alun perin tarkoitettu metsästyskäyttöön (terrierit, mäyräkoirat, vinttikoirat, spanielit) saattaa beagle tehdä varsin laajoja kaarroksia ja ei välttämättä tule kutsusta samantien luokse. Suosittelen siis pääosin ulkoiluttamista hihnassa vahinkojen välttämiseksi, sama pätee suurimpaan osaan koirarotuja (poislukien paimenkoirat, joille on luonteenomaista pysytellä laumansa lähellä).
Molemmat näistä roduista tarvitsevat määrätietoisen omistajan, joka haluaa ja pystyy käyttämään aikaa koiraan sen ollessa nuori. Sekä dalmatiankoira, että beagle tarvitsevat johdonmukaisen kotikasvatuksen sillä ne ovat ihan oikeita koiria, joilla on yleensä varsin selkeä oma tahto.
Lauman jäseninä nämä ovat parhaat rodut, mutta lauman johtajaksi niistä ei ole kuten ei muistakaan koirista. Soita ja kysele lisää näistä roduista ja koiristani tai lähetä viesti. Olet myös tervetullut tutustumaan koiriini ja pentuihin myös paikan päällä Heinolassa! (Huom. Työni luonteen takia en välttämättä ole kotona ihan aina ja koirat matkustavat kanssani, joten ilmoittele vierailustasi ajoissa!) Parhaan käsityksen näistä roduista ja ”meidän koirista” saat tulemalla tapaamaan meitä johonkin koiranäyttelyyn, jossa tiedät meidän olevan. Samalla pääset tutustumaan muidenkin kasvattajien koiriin ja saat käsityksen millaisia rodun koirat ja niitä harrastavat ihmiset ovat.

Toivon kuulevani kasvattieni kuulumisia ja näkeväni niitä koiraharrastusten parissa. Haastan jokaisen kasvattini omistajat hankkimaan koiralleen tuloksen joko koiraharrastuksista tai koiran terveydestä; tämä auttaa minua kasvattajana eteenpäin.

Tervetuloa mukaan Tallpeak-tiimiin!